Marja Suurpalo

Yritä olla puhumatta päivän ajan.

Puhuminen on niin arkista toimintaa, että sen merkitys usein unohtuu. Harvoin kohtaamme ihmisiä puhumatta heille lainkaan. Äänellä ilmaisemme – joskus huomaamattamme – miten suhtaudumme, mitä tunnemme ja mitä haluamme. Ääni on yksi tavoistamme olla olemassa toisten kanssa.

Tässä piilee koko jutun hienous ja hankaluus. Empaattinen äänensävy tai innostava juttutuokio voi pelastaa kaverin päivän. Toisaalta harmittaa, kun joku ymmärtää ajatuksen väärin. Tai turhauttaa, kun oma ääni pettää, vaikka pitäisi vakuuttaa.

Puhumaan oppiminen ei onneksi ole vain taaperoiden puuhaa. Vanhakin patu voi parantaa puhetaitojaan.

Puhevalmentajana haluan auttaa ihmisiä paitsi pärjäämään, myös viihtymään äänensä kanssa. Voisiko puhumisesta nauttia? Mitä siitä seuraisi? Monipuolinen äänen käyttäminen ja kuunteleminen saa minut etsimään puheeseen jatkuvasti uusia näkökulmia. Ääni paitsi kuuluu, myös tuntuu ja näkyy.

Millaisena sinä haluat olla olemassa?

 

Koulutus: FM, puhetekniikka ja vokologia, pohjoismaiset kielet
Erityisosaaminen: ilmaiseva puhe, äänenkäytön yksilövalmennus, vieraskielinen puheviestintä, retoriikka
Koulutuskielet: suomi, ruotsi, englanti

Voit tutustua osaamiseeni ja kokemukseeni myös LinkedIn-profiilissani.

"Kurssin vetäjä oli todella mukaansa tempaava ja esitti asiat selkeästi ja mielekkäästi".
Luottamusmies
puheviestinnän koulutuksesta
"Kivaa on ollut opettajan rauhallinen, kannustava ja innostava ote. Hän kuunteli myös oppilaita ja heidän toiveitaan. Opetustilanteet olivat tosi luonnollisia ja mukavia."
Näyttelijäopiskelija
puhetekniikan kurssilta
"Vetovoimainen esiintyjä,
selkeä esitys, hyvin osalistava."
Työnhakija
puheilmaisun työpajasta

Täältä löydät minut nyt

Virtudes – koko perheen fantasianäytelmä
Lukudraama 24.9. Kulttuuritalo Laikku
Esityskausi toukokuussa 2021, Tukkateatteri, Tampere

Tukkateatterissa sai maaliskuussa 2020 ensi-iltansa maaginen seikkailu Virtudes. Esityskausi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään alkuunsa, kun koronavirusrajoitukset astuivat voimaan. Onneksi tämä koko perhettä viihdyttävä näytelmä palaa ohjelmistoon toukokuussa 2021. Maistiaisia taikaa, jalokiviä ja kulttuurieroja vilisevästä meiningistä saa lukudraaman muodossa Kulttuuritalo Laikussa to 24.9. klo 17.30.

Olen ollut näytelmän työryhmässä alusta asti ideoimassa tarinaa ja pohtimassa toteutusta. Valmiissa esityksessä minut löytää lavalta. Esitysaikataulu päivittyy lähempänä ajankohtaa. 

Kuva: Maria Atosuo

Työelämän vuorovaikutus- ja esiintymistaidot, 29.9.2020
Urasampo, Oulu

Koetko työelämän vuorovaikutus- ja esiintymistilanteet jännittäviksi? Vedän Oulussa korkeakoulutetuille suunnatun Urasammon teemapäivän, jossa keskitytään sujuvoittamaan työelämän puheviestintää ja hakemaan rohkaisua vaikkapa työnhakuun. Teemapäivään osallistuminen on maksutonta. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! 

Äänenkäyttökurssi, lokakuu 2020
Oulu-opisto, Oulu

Opetan äänenkäyttöä Oulu-opistossa kolmen tunnin erissä lokakuun kahtena viimeisenä viikonloppuna. Kurssi soveltuu kaikille, mutta erityisesti siitä hyötyvät puhetyötä tekevät. Katso lisätiedot ja ilmoittautuminen Oulu-opiston sivuilta.

Näyttelijän äänenkäyttökurssi, 2. ja 4.10.2020
Tukkateatteri, Tampere

Vedän Tukkateatterissa lokakuussa kaikille avoimen Näyttelijän äänenkäyttökurssin. Kurssilla harjoitellaan näyttelijälle olennaisia puhetaitoja: selkeää ja kantavaa näyttämöpuhetta, monipuolista puheilmaisua ja terveellistä äänenkäyttötapaa. Aiempaa kokemusta äänen harjoittamisesta ei tarvita. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 13.9.2020 mennessä!

Kaipaatko lukijaa? 

Tutustu ääneeni Puhuvassa portfoliossani.

Ahven ja kultakalat on Leinon runollista proosaa. Se käsittelee elämää vertauskuvallisesti. Ote on teoksen alusta. 

Sisäänpääsymaksu. Tukiainen & Vakkuri 2012. Sov. Juho Laitinen

Sisäänpääsymaksu esitettiin Tukkateatterissa kesällä 2018. Esitin siinä mm. vanhaa Amalia von Wänskä-Petroffia, joka on entinen narkkari ja juoppo.

Seuraa Instagramissa