Jukka Virtala

Näyttämötaiteilija, kouluttaja

Jokaisen omakohtainen tarina tarjoaa avaimen ihmisyyden ymmärrykseen.

Tarinateatteriesityksessä (engl. Playback Theatre) kuullaan katsojien kokemuksia ja nähdään niitä näyttämöllä. Esityksen aikana saadaan monta uutta avainta tuttuihin tunnelukkoihin, väärintulkintojen oikaisuun ja uusiin elämän oviin.

Olen esiintynyt sadoissa työyhteisöissä eri draamamenetelmin (mm. tarina- ja forum-teatteri) vuodesta 2000 alkaen. Esitysten teemat ovat vaihdelleet onnistumisista konflikteihin, mutkallisista muutosprosesseista hellyttäviin muisteloihin.

Esimies- ja henkilöstövalmennuksissa ollaan käsitelty draaman keinoin yt-neuvotteluja niiden lähestyessä, niiden aikana, ja työyhteisön toimintakykyä muutoksen jälkeen.

Merkittäviä draamamenetelmien tuloksia työyhteisöissä ovat olleet mm.

  • ymmärrys siitä, etten ole ajatuksineni ja kokemuksineni yksin
  • myötätunto itseä ja muita kohtaan epävarmojen aikojen keskellä
  • parempi hahmotus omasta ja toisten työnkuvasta ja työolosuhteista
  • sopeutumisvaikeuksien tunnistaminen ja muutostaitojen jakaminen
  • ”me”-hengen vahvistuminen sekä vaikeina, että juhlan ja menestyksen aikoina

Tarinateatteritriomme Skaffari-Virtala-Härkönen luo työyhteisönne tarinat näkyviksi teatterin ja musiikin keinoin. Riittää kun kerrotte kokemuksenne meille, me hoidamme esiintymisen.

Jos haluatte itsekin kokeilla improvisaatiota, voimme tuoda työpajan, jossa harjoitellaan kuuntelemista, vuorovaikutusta ja heittäytymistä.

Teatteri tuo vaikeiden asioiden käsittelyyn kollektiivisen näkökulman, johon voidaan myöhemmin palata: ”Tämähän on sama ristiriita-asetelma kuin siinä näytelmässä nähtiin. Mitä tehdään tilanteen ratkaisemiseksi nyt?”

Monesti parasta on yhteinen nauru. Itsensä tunnistaminen huumorisilmin, nolosta olosta eroon pääsy ja porukan hilpeä hyväksyntä inhimillisiin kömmähdyksiimme tuovat valoa päivään ja rohkaisevat kohtaamaan ihmiset ihmisinä – ja itsensäkin.

Koulutan, käsikirjoitan, ohjaan ja esiinnyn. Voidaan rakentaa yhdessä esitys teidän aiheistanne, tai voitte istahtaa nauttimaan valmiista esityksestä.

Koulutus

Playback Theatre Leadership, Playback Theatre School UK; Opettaja (AMK), TAOKK; Tanssija, Turun konservatorio; Tarinateatterin erikoistumisopinnot, Stadia AMK

Työkokemus mm:

Näyttämöaineiden opettaja: Metropolia AMK, Keski-Pohjanmaan AMK, kansalais- ja kansanopistot; Läänintaiteilija: Pirkanmaan taidetoimikunta; Esiintyjä: TTT, MD, ERI ja kaupunginteattereita; Ohjaaja ja mentori: kulttuuriprojektit, taidetoimijat ja työryhmät eri puolella Suomea; Taidevalmentaja: Humap Oy

Erityisosaaminen

Osallistava teatteri, musiikkiteatteri, tanssi-ilmaisu, käsikirjoitus

Esitys- ja koulutuskielet

suomi ja englanti; sisällöstä riippuen myös ruotsi, saksa, ranska, espanja ja venäjä (esim. kehonhuolto ja koreografia)