Jukka Virtala

Näyttämötaiteilija, kouluttaja

Laulun arvoista elämää.

Tai kokonaisen näytelmän. Kun vain joku kuuntelisi ja esittäisi…

Jokaisen omakohtainen tarina tarjoaa avaimen ihmisyyden ymmärrykseen. Tarinateatteriesityksessä (engl. Playback Theatre) kuullaan monen katsojan kokemuksia ja nähdään niitä näyttämöllä. Esityksen aikana, katsellessa ja jakaessa, saadaan monta uutta avainta tuttuihin tunnelukkoihin, väärintulkintojen oikaisuun ja uusiin elämän oviin.

Olen esiintynyt sadoissa työyhteisöissä eri teatterimenetelmin (mm. tarina- ja forum-teatteri) vuodesta 2000 alkaen. Esitysten teemat ovat vaihdelleet onnistumisista konflikteihin ja mutkallisista muutosprosesseista eläkkeelle siirtyvien sykähdyttäviin muisteloihin. Esimies- ja henkilöstövalmennuksissa on käsitelty yt-neuvotteluja niiden lähestyessä ja niiden aikana sekä työyhteisön toimintakykyä yt-neuvottelujen jälkeen. Merkittäviä draamamenetelmien kautta syntyneitä tuloksia ovat

  • ymmärrys siitä, etten ole ajatuksineni ja kokemuksineni yksin
  • myötätunto itseä ja muita kohtaan epävarmojen aikojen keskellä
  • parempi hahmotus omasta ja toisten työnkuvasta ja työolosuhteista
  • sopeutumisvaikeuksien tunnistaminen ja muutostaitojen jakaminen
  • ”me”-hengen kasvu sekä vaikeina että juhlan ja menestyksen aikoina

Teatteritriomme Skaffari-Virtala-Härkönen luo työyhteisönne tarinat näkyviksi teatterin ja musiikin keinoin. Riittää, kun kerrotte kokemuksenne meille, me hoidamme esiintymisen. Paitsi, jos haluatte itsekin kokeilla improvisaatiota… voimme yhdistää esitykseen työpajan, jossa harjoitellaan kuuntelemista, vuorovaikutusta ja heittäytymistä.

Teatteri tuo asioiden käsittelyyn mukaan luovan lisämausteen ja etäännyttää sopivasti, näyttää yksilön tunteet laajemmassa perspektiivissä. Yhdessä nähdyt näyttämökohtaukset tarjoavat samalla konkreettisen kiinnekohdan, johon voidaan vaikeissakin hetkissä palata: ”Tämähän on sama ristiriita-asetelma kuin siinä näytelmässä nähtiin. Mitä tehdään tilanteen ratkaisemiseksi nyt?”

Monesti parasta on yhteinen nauru. Itsensä tunnistaminen huumori-silmin, nolosta olosta eroon pääsy ja porukan hilpeä hyväksyntä tuovat valoa päivään ja rohkaisevat kohtaamaan ihmiset ihmisinä – ja itsensäkin.

Koulutan, käsikirjoitan, ohjaan ja esiinnyn. Voidaan rakentaa yhdessä esitys Teidän aiheistanne, tai voitte istahtaa nauttimaan valmiista esityksestä.

Koulutus

Playback Theatre Leadership, Playback Theatre School UK; Opettaja (AMK), TAOKK; Tanssija, Turun konservatorio; Tarinateatterin erikoistumisopinnot, Stadia AMK

Työkokemus mm:

Näyttämöaineiden opettaja: Metropolia AMK, Keski-Pohjanmaan AMK, kansalais- ja kansanopistot; Läänintaiteilija: Pirkanmaan taidetoimikunta; Esiintyjä: TTT, MD, ERI ja kaupunginteattereita; Ohjaaja ja mentori: kulttuuriprojektit, taidetoimijat ja työryhmät eri puolella Suomea; Taidevalmentaja: Humap Oy

Erityisosaaminen

Osallistava teatteri, musiikkiteatteri, tanssi-ilmaisu, käsikirjoitus

Esitys- ja koulutuskielet

suomi ja englanti; sisällöstä riippuen myös ruotsi, saksa, ranska, espanja ja venäjä (esim. kehonhuolto ja koreografia)