Ääni ja jännittäminen: auta itseäsi ja ääntäsi jännittävässä tilanteessa

Minulta on kysytty sangen usein, mitä tehdä, kun jännittäminen kuuluu äänessä. Ennen kuin vastaan ääneen liittyvään jännittämiseen, muistutan että jännittäminen on erittäin yleistä ja luonnollista. Se tulisi hyväksyä osaksi ihmisenä olemista ja erilaisia vuorovaikutustilanteita.

Jännitys siis saa kuulua äänessä. Se ei vähennä vakuuttavuutta. Usein on myös niin, että puhujan omassa korvassa jännittäminen kuuluu vahvemmin – saattaa jopa olla, etteivät kuulijat edes huomaa jännittämistä.

Koska jännittämistä ei voi päättää lopettaa, kannattaa etsiä erilaisia keinoja sen kohtaamiseen. Erilaiset ääniharjoitukset ovatkin loistavia välineitä niin jännittävään tilanteeseen valmistautumiseen kuin äänen valmisteluun jännittävää tilannetta varten. Kun äänielimistö on lämmin ja harjoittelun kautta tottunut monenlaiseen äänenkäyttöön, puhuminen saattaa jännittävässä tilanteessa sujua helpommin. Lisäksi se, että tiedät miten äänielimistösi toimii, voi myös olla rauhoittavaa. Äänen lämmittely on myös mahdollisuus valmistautua tekemällä jotakin, mikä ei liity jännittävään tilanteeseen itsessään. Kun keskityt hetkeksi ääneesi, voit myös viedä huomion pois jännittämisestä.

Näin hyödynnät äänen lämmittelyä jännittävään tilanteeseen valmistautumisessa

1 Äänen harjoittaminen usein aloitetaan rentoutta edistävillä harjoituksilla. Ääntöelimistöä rentouttavat harjoitukset voivat olla avuksi myös jännittävään tilanteeseen valmistautuessa, sillä niillä voi tietoisesti rentouttaa ja rauhoittaa sekä mieltä että kehoa.

  • Kokeile esimerkiksi jännittää ylävartalo tietoisesti hetkeksi: jännitä kädet, rintakehä, niska ja kasvot muutamaksi sekunniksi ja vapauta jännitys. Toista muutaman kerran ja tarkastele jännityksen vapauttamisen tuomaa lämmön ja rentouden tunnetta.

2 Hengitysharjoitukset, joissa uloshengitystä pidennetään, tasapainottavat tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa, mikä rauhoittaa.

  • Kokeile esimerkiksi pitkää huokaavaa uloshengitystä. Pidä uloshengityksen jälkeen pieni tauko ennen kuin hengität sisään. Jos mahdollista, anna sisään hengityksen tapahtua pakottamatta, kuin itsestään.

3 Ääntä harjoitetaan usein erilaisten sointia lisäävien ja soinnin aiheuttamia värähtelytuntemuksia tunnustelemaan ohjaavien harjoitusten avulla. Samalla kun sointiharjoitukset lämmittävät ääntä, äänen värähtelyn tunnusteleminen saatetaan kokea rauhoittavaksi.

  • Kokeile esimerkiksi lempeää hyräilyä M-äänteellä. Tunnustele värähtelytuntemuksia kaulalla ja rintakehällä. Voit myös vahvistaa värähtelyn tuntumista huulilla tuomalla huulia hieman suppuun. Kokeile myös vaihdella hyräilyn korkeutta ja voimakkuutta.

Lisäksi voit tehdä sinulle sopivia äänen ja kehon lämmittelyn harjoituksia. Jos kaipaat lisää tietoa ja harjoituksia jännittävään tilanteeseen valmistautumiseen, tutustu Marja Suurpalon, minun ja Risto Härkösen kirjoittamaan kirjaan Äänitreeni – opas parempaan puheääneen. Kirjastamme löydät ääntä ja jännittämistä käsittelevän luvun ja valikoiman täsmäharjoituksia.

Terhi Meriläinen

Viestinnän kouluttaja, puhevalmentaja