Neljän käden taktiikka

Millä mieli rahoittuu? Onko sallittua poistua tauolle, jos hirviöhyönteinen lähestyy?

Loihdi mieleesi kuva, jossa olet sinä työpäivän jälkeen. Miltä näyttää? Ilmestyykö verkkokalvolle reipas ja hyväntuulinen tyyppi, joka suuntaa tyytyväisenä vapaalle päivän työt tehtyään? Vai onko vastassa työmuurahainen, jonka silmät harittavat ja ote haparoi, kun työtä on tehty neljällä kädellä? Laske sitten, montako taukoa olet pitänyt tänään töissä. Voisiko näiden asioiden välillä olla yhteys?

Minä kuulun ihmisiin, jotka saattavat unohtua päätteen ääreen tuntikausiksi. Jos työ on mielekästä, saatan havahtua todellisuuteen vasta, kun aivot alkavat toimia tahmeasti ja energiavarastot on käytetty loppuun. Silloin työhuoneelta ryömii todellisuuteen aliravittu ja mieleltään rasittunut murkku. En kadehdi niitä, jotka joutuvat kohtaamaan sen ennen ateriaa.

Neuropsykologi ja aivotaitovalmentaja Nina Uusitalo ennusti viime lokakuussa Helsingin Sanomissa, että seuraava hyvinvointitrendi on ihmismieli, näin ruokavalion ja liikunnan jälkeen. Tätä arvioita ei ollut vaikeaa uskoa. Nimenomaan päätä kuormittavaa työtä tekee yhä useampi. 

Tilastokeskuksen viimevuotisen työolotutkimuksen mukaan digitalisaatio on lisännyt työn tempoa ja kiireen tuntua. Samaan aikaan monen työ on pirstaloitunut myös varsinaisen työajan ulkopuolelle. Viimeistään nyt jaksamisongelmien lisääntyminen pakottaa työnantajat ja koko yhteiskunnan miettimään, miten tällaisessa työssä taataan hyvinvointi.

Mieleen keskittyminen on näkynyt yhteiskunnassamme jo jonkin aikaa. Päiväkodissa ja koulussa opetetaan tunnetaitoja ja tietoista läsnäoloa. Työpaikoille tilataan mindfulnessia. Lehdissä tuntuu olevan yhä useammin juttuja aiheesta. 

Myös helposti lähestyttäviä kirjoja aivojen toiminnasta ja mielen hallinnasta on julkaistu jo reilu määrä, esim. juuri Nina Uusitalon ja Heli Isomäen Aivotaidot ja Minna Huotilaisen ja Mona Moisalan Keskittymiskyvyn elvytysopas. 

Näissä aivojen käyttöohjeissa toistuu yksi neuvo: työtä olisi hyvä tauottaa usein. Tämä suhteellisen helppo ohje tuntuu kohtuuttoman hankalalta panna täytäntöön. Tuntuu turhalta pysäyttää pyörät juuri vauhtiin päästyään. Varsinkin silloin, kun pää ei vielä ilmoittele kaipaavansa taukoa. Ja meillehän on opetettu, että tehokkuus on hyve, kahvihuoneessa norkoilu ei.

Sen, joka tunnistaa nämä ajatukset, on hyvä muistuttaa itselleen, että työn tiuhaan tauottaminen palvelee nimenomaan tehokkuutta. Kun aivoja rasittaa pitkään, ne kuormittuvat. Lyhytkin tauko katkaisee rasituksen ja virkistää, ja pitää näin yllä aivojen toimintakykyä. 

Huotilainen ja Moisala kirjoittavat, että rauhoittuminen kuuluu kiireisessä työympäristössä toimivan ammattitaitoon, niin työssä kuin vapaalla. Uusitalo puolestaan neuvoo, että tietoisempia, lyhyitä rauhoittumishetkiä on hyvä pitää noin kolmen tunnin välein. Silloin voi keskittyä omaan hengitykseen tai tietoiseen läsnäoloon.

Minä aloin rauhoitella tauotta ahertavaa työmuurahaistani Pomodoro-tekniikan avulla. Niille, jotka eivät ole vielä tekniikkaan perehtyneet, kerrottakoon sen toimintaperiaate: hommia paiskitaan vain yhteen, ennalta päätettyyn asiaan keskittyen 25 minuuttia. Sen jälkeen pidetään 5 minuutin tauko. Sitten päätetään seuraava tehtävä, johon keskitytään seuraavat 25 minuuttia, minkä jälkeen on taas  5 minuutin tauon aika. Sykliä toistetaan lounaaseen saakka ja taas sen jälkeen. 

Pomodorointi auttoi minua oivaltamaan taukojen merkityksen käytännössä. On paljon mukavampaa lähteä töistä sinä virkeänä tyyppinä kuin hirviöhyönteisen varjokuvana. Kun palautuu jo päivän aikana, energiaa jää myös vapaalle.

Puhevalmentajana näen aivojen ja äänen toiminnan välillä mielenkiintoisia yhteyksiä. Myös äänelle huiliaika on tärkeää. Lyhyetkin tauot vaikka oppituntien tai asiakastapaamisten välissä auttavat ääntä palautumaan ja kestämään.

Tietoiseen rauhoittumiseen käyvät oivallisesti tietynlaiset ääniharjoitukset. Se, joka haluaa kehittää äänenkäyttöään, mutta ei tunnu löytävän sille aikaa, voikin nitistää kaksi muurahaista yhdellä iskulla. Voit ladata alta pari tällaista harjoitusta.

Rauhallista työpäivän jatkoa!