Artikulaatiosta uskottavuutta

Marja muisteli taannoin tätiä, joka usein harmitteli epäselvää puhettaan. Täti kaiketi ajatteli, että epätyydyttävä puhetapa oli osa hänen persoonallisuuttaan, eikä asialle voisi tehdä mitään.

Tätiä voi ymmärtää, sillä vanhojen tapojen muuttaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Henkilö, jonka puheesta on työlästä saada selvää, voi esimerkiksi vaaratilanteessa kuitenkin yllättäen artikuloida veitsenterävästi. Epäselvä artikulaatio on tällöin omaksuttu tapa, jota voi muuttaa harjoittelemalla.

Erottuvat äänteet

Artikulaatio on ratkaisevaa sen kannalta, miten toimivaa puhe, tuo ääntelymme lopputuote on. Hyvin artikuloiva puhuja vakuuttaa ja vaikuttaa uskottavalta ja asiansa osaavalta. Häntä on helppoa ja miellyttävää kuunnella.

Selkeään artikulaatioon tarvitaan artikulaatioelinten, kuten kielen, huulten, poskien ja kitalaen yhteistyötä. Yhteistyö vaatii tarpeeksi aktiivista lihastyötä, niin että eri äänteet erottuvat toisistaan. Huonokuuloista ei välttämättä auta pelkkä puhevoimakkuuden nostaminen – yhtä tärkeää on se, etteivät äänteet puuroudu mössöksi, josta on hankala erottaa aata ja oota.

Ikävä kyllä meistä monella on taipumus reagoida jännittäviin tilanteisiin poskia ja leukaa jännittämällä ja nopeasti puhumalla. Ja juuri puhetilanteethan usein ovat jännittäviä – huono yhtälö!

Rentouta

Kasvolihasten rentouttamista kannattaa harjoitella jo etukäteen. Lihasjännitystä tarvitaan vain niissä lihaksissa, jotka osallistuvat äänteiden tuottamiseen. Muut voi pitää rentoina. Liika jännitys rajoittaa liikettä ja haittaa sointia.

Hidasta tempoa

Liiallinen puhenopeus voi tehdä puheen epäselväksi. Kun hieman malttaa jarruttaa, artikulaatioelimet ehtivät paremmin eri äänteiden edellyttämiin asentoihin.

Avaa suuta

Kun artikuloi selvästi, ei ääntä välttämättä tarvitse korottaa ja siten turhaan rasittaa. Jo pelkkä suun avaaminen laajemmalle tuo ääneen lisää kuuluvuutta.

Huolehdi vireystilasta

Puheen selkeyteen vaikuttavat sellaisetkin seikat kuin mielentila ja motivaatio. Ilo ja innostus laajentavat artikulaatioelinten liikkeitä, väsymys ja alakulo taas supistavat.

Harjoittele

Lääkkeeksi epäselvään artikulaatioon voi kokeilla vaikkapa yliartikuloimista. Se on kuin puhujan ylämäkijuoksua, hyvää kuntotreeniä kasvojen lihaksille. Katso pari harkkavinkkiä yllä olevasta videosta.

Artikulaatiota voi harjoitella myös hauskanhankalilla hokemilla

Risto Härkönen

Ääni- ja puhevalmentaja