Haavi auki!

Kuvittele että olisi olemassa lääke, joka saisi äänesi kulkemaan paremmin, tekisi puheestasi selkeämpää, rentouttaisi kehoasi ja poistaisi pääkivun. Kuulostaa hyvältä, mistä sitä saa? Lääke on ulottuvilla niille, jotka jännittävät leukaansa (se tarkoittaa suurinta osaa meistä). Sitä voi käyttää missä tahansa, milloin tahansa, ilmaiseksi: Anna leukasi pudota.

Puremme leukoja yhteen esimerkiksi silloin, kun jännitämme ja stressaamme, keskitymme tai pidättelemme tunteenpurkauksia. Maailman tunnetuimpiin äänenkäytön opettajiin lukeutuva Kristin Linklater huomauttaa, että lapsuuden jälkeen olemme paljon tottuneempia pitämään leukamme kiinni kuin auki. Kuinka usein huudamme, nauramme tai edes haukottelemme vapautuneesti? Kuinka usein päästämme leuan aukeamaan kunnolla? Vähän käytettyinä leuan lihakset menettävät elastisuuttaan ja pituuttaan.

Jännittynyt leuka pienentää suuhun jäävää tilaa, mikä hankaloittaa äänen sointia. Myös eri äänteitä voi olla vaikeaa erottaa toisistaan, jos leukaa ei saa aukeamaan. Leukaa voivat kiristää paitsi psykologiset tekijät, myös hartiajumit, sillä yläleuka liikkuu niskan lihasten avulla. Jännitys aiheuttaa usein päänsärkyä. Onneksi yhteys toimii myös toisin päin – leuan rentouttaminen saattaa auttaa purkamaan jännitystä hartioissa.

Katso videosta, miten voit testata leukasi rentouden.

Lisää aiheesta:
Linklater K. Freeing the natural voice: Imagery and art in the practice of voice and language. London: Nick Hern Books, 2006.