Vokologin viisi vinkkiä flunssan hoitoon

Se on taas syksy ja flunssakausi! Tässä omat parhaaksi kokemani lääkkeettömät hoitokeinot – näiden avulla muistat myös ääntäsi.

1. Juo lämmintä juomaa hunajan kanssa

Kun kurkussa on sitkeä köntti limaa, se tekisi mieli yskiä pois. Yskiminen kuitenkin rasittaa äänihuulia, minkä varmasti jokainen kovassa yskässä ollut on kivuliaasti todennut.

Yskittäessä äänihuulet puristetaan napakasti yhteen samalla uloshengityslihaksia aktivoiden. Tällöin äänihuulten alle kertyy painetta. Kun sulku avataan yhtäkkiä, äänihuulet erkanevat ensin kauas toisistaan ja törmäävät sitten kovalla paineella takaisin yhteen. Sekä voimakas yhteen puristaminen että kova törmäyspaine rasittavat äänihuulten herkkää kudosta.

Lämmin juoma tekee limasta vähemmän sitkoista, jolloin se irtoaa helpommin. Yskimiseen ei tällöin tarvita niin paljon voimaa. Kovin kuumaa juomaa kannattaa kuitenkin välttää – äärimmäiset lämpöolosuhteet saattavat ärsyttää tulehtunutta kurkunpäätä.

Hunajan on todettu hillitsevän yskää. Makeutensa ansiosta se myös lisää limaneritystä, mikä osaltaan helpottaa yskimistä.

2. Juo vettä

Vesi pitää yllä elimistön nestetasapainoa. Riittävä nesteytys estää myös äänihuulia kuivumasta. Kun limakalvot ovat kosteat, äänihuulten värähtely toisiaan vasten on kitkattomampaa.

Lasia kannattaa täyttää erityisesti kuumeessa, kun hikoilee tavallista enemmän. Viileä vesi raikastaa, mutta lämmin imeytyy elimistöön paremmin kuin kylmä.

Vedenjuontia kannattaa suosia myös liman poistamisessa jatkuvan yskimisen sijaan. Jos ryit ja köhit terveenäkin, tämä tapa kannattaa opetella äänen säästämiseksi.

3. Käytä vesipiipua

Entä kun kurkku on kuin Kalaharin aavikko? Juotavista nesteistä ei saa välitöntä apua, koska ne eivät kosketa äänihuulia. Nieltäessä sekä äänihuulet että niiden yläpuolella sijaitsevat taskuhuulet asetetaan yhteen sulkemaan henkitorveen johtava tie.

Apteekista saatava vesipiippu on hyvä ja nopea ensiapu äänihuulten kostuttamiseen. Vesipiippuun laitetaan lämmintä, höyryävää vettä. Sitten piipun kautta hengitetään sisään. Koska hengitysilma kulkee äänihuulten läpi, vesihöyry kosteuttaa äänihuulia saman tien. Piipun purlutus on myös aika meditatiivista!

4. Käytä nenäkannua

Tukkoinen nenä tekee olon tukalaksi. Suolavedellä huuhtelu on hellä vaihtoehto nenäsumutteille, jotka saattavat kuivattaa limakalvoja. Jotkut kokevat nenäsumutteiden rasittavan nenän lisäksi ääntä.

Nenäkannuun laitetaan lämmintä vettä ja mitallinen suolaa, jolloin veden suolapitoisuus vastaa kehon suolapitoisuutta eikä tunnu pahalta limakalvoilla. Kannun kapea pää laitetaan sierainta vasten, ja kehoa kallistetaan niin, että vesi virtaa toisesta sieraimesta ulos.

Vesi nenässä tuntuu monesta epämiellyttävältä ajatukselta. Oikealla tekniikalla nenän huuhteleminen ei ole sen kummempaa kuin niistäminen: on vain muistettava hengittää suun kautta. Muista huolehtia myös kannun huolellisesta huuhtelusta! Voit katsoa jutun lopussa olevasta videosta, miten nenäkannua käytetään.

5. Vältä puhumista

Kaikista puhumista helpottavista vinkeistä tässä tulee tärkein: Jos sinun ei ole pakko puhua, pysy vaiti. Huonokuntoiset äänihuulet ovat alttiit vaurioille. Lisäksi limaisina ja turvonneina äänihuulet vaativat värähtelyyn enemmän voimaa kuin normaalitilassa ja rasittuvat. Rasitus saattaa johtaa tulehduksen leviämiseen.

Kuiskaaminen voi tuntua puhumista helpommalta, koska se ei vaadi äänihuulten värähtelyä – äänihuulet puristetaan tiukasti yhteen, ja ilma pusketaan ulos äänihuulten päädyssä sijaitsevan rustoraon kautta. Suosi kuitenkin kuiskaamisen sijaan hiljaa puhumista. Yhteen puristaminen rasittaa äänihuulia enemmän kuin hiljainen ja huokoinen (ns. hypofunktionaalinen) ääntö, jossa äänihuulet eivät kosketa toisiaan lainkaan.

Pikaista paranemista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *