Ääni jäässä

Jotkut meistä kärsivät kylmästä enemmän kuin toiset. Kylmä voi tehdä hallaa myös äänelle. Mutta miksi?

Kylmä kangistaa

Kylmyys vetää hartiat korviin ja hampaat yhteen. Koko keho kangistuu. Seurauksena voi olla liikajännitystä, lihaskipuja sekä vääristynyt ryhti. Ne heijastuvat ääneen esimerkiksi kireytenä ja heikkona sointina.

Pakkanen kuivattaa

Pakkasilma on paitsi kylmää, myös kuivaa. Kuivuus vie kosteutta limakalvoilta koko ääntöväylässä, eli kurkunpäästä huulille ja nenään ulottuvassa kanavassa. Kuivat äänihuulet menettävät joustavuuttaan ja altistuvat silloin helpommin rasitukselle. Keho suojaa kurkunpään kuivia kudoksia vaurioilta erittämällä limaa.

Lämmitä, liiku ja nesteytä

Parhaiten puolustaudut kylmältä, kun pukeudut kunnolla. Kiedo kaulaan huivi tai kaksi. Suojaa myös hartiat.

Pysy liikkeessä, niin pysyt lämpimänä – jököttäminen jäykistää.

Hengitä kylmällä sisään nenän kautta, jos mahdollista. Näin ilma hieman lämpenee ja kostuu nenäontelossa, ennen kuin pääsee kosketuksiin kurkunpään kanssa.

Kosteuta limakalvoja juomalla tarpeeksi vettä hyvissä ajoin ennen puhumista. Riittävä nesteytys voi vähentää limaneritystä.

Pikaisempaa apua kuivuuteen saat hengittämällä höyryä vesipiipusta tai höyryävästä kattilasta. Huoneilmaa voit kostuttaa siihen tarkoitetulla laitteella tai vaikkapa kuivattamalla pyykkiä makuuhuoneessa.

Kupillinen kuumaa lämmittää ja rentouttaa koko kehoa. Nauti lisäksi vettä, sillä kahvi ja tee saattavat kuivattaa.